понеділок, 5 квітня 2021 р.

Формування споживчої грамотності на уроках хімії

 

М Е Т О Д И Ч Н І  Р Е К О М Е Н Д А Ц І Ї

за підсумками проведення засідання проблемної групи вчителів хімії: «Формування споживчої грамотності на уроках хімії

Тернопільський ОКІППО, 26 березня 2021року

 

Особливості  XXІ століття вимагають від сучасної школи формування високоосвіченої, суспільно активної, творчої, конкурентноспроможної особистості, яка не лише багато знає, а й використовує знання як життєвий інструмент; не лише виконує команди, а й генерує нові, приймає нестандартні рішення, уміє критично мислити, володіє комунікативними здібностями, використовує свій потенціал для самореалізації, уміє адекватно діяти у відповідних ситуаціях, застосовуючи знання й відповідаючи за свою діяльність. Далеко не кожен учень стане хіміком. Але в повсякденному житті кожен стикається із сотнями різноманітних речовин. У курсі хімії учень повинен не лише отримати відомості про речовини та хімічні явища, а й навчитися правильно поводитися з ними. Кожну речовину, кожне хімічне явище, про які йдеться на уроці хімії, необхідно якомога повніше охарактеризувати з погляду значення в житті людини, правил безпечного поводження, впливу на довкілля, ролі в живих організмах тощо. Тому нині став актуальним компетентнісно зорієнтований підхід, який дає можливість тісно пов`язати процес формування хімічних знань з навколишньою дійсністю, предметами та явищами навколишнього світу, включити сформовані хімічні знання у власну практичну діяльність, оскільки без цього людина не має шансів адаптуватися до динамічних змін у середовищі та суспільстві.

Вчителям хімії необхідно працювати над формуванням особистості учня, який знає та розуміє закономірності розвитку живої природи, володіє певними вміннями її дослідження, здатний оцінити вплив хімічних речовин на живі організми, усвідомлює можливі наслідки людської діяльності на природу.

На навчальних заняттях ознайомлювати учнів із речовинами та хімічними явищами, з якими людина зустрічається в повсякденному житті (ліками, засобами побутової хімії, будівельними матеріалами), із їх використанням, правилами безпечного поводження, впливом на довкілля, роллю в організмі людини.

Розкривати хімічну суть процесів приготування їжі і напоїв, прання, чищення предметів домашнього ужитку, процесів, що відбуваються в живих організмах.

Знайомити із способами вирішення важливих життєвих проблем: правилами зберігання і використання вогненебезпечних, токсичних речовин, пояснення впливу алкоголю, нікотину, наркотиків на організм людини, правилами використання побутових хімікатів, поведінкою при пожежах.

З метою посилення практичного спрямування хімічних знань, формування вміння розв`язувати практично значущі cитуації проблемна група вчителів хімії розробила курс «Формування споживчої грамотності на уроках хімії» на прикладі теми «Солодка вода: користь і шкода», також методичні рекомендації до його проведення.

Якщо тренінг проводити на очному навчанні, то на початку роботи необхідно об`єднати учнів у групи, якщо на дистанційному, то кожен працює індивідуально.

Напередодні готуємо роздатковий матеріал (наприклад, упаковки різних напоїв «Кока-кола», «Живчик», сік, холодний чай, будь-який енергетичний напій).

Якщо учасники працюють в групах, то кожній групі пропонуємо вивчити етикетку запропонованої продукції та визначити, чи достатньо в ній інформації для визначення придатності до вживання, чи відповідає склад продукту товарній назві. На цю роботу відводиться 10-15 хв. Потім кожна група дає відповідь (по 1 хв. на кожну групу) на поставлені питання. Підсумовуючи результати, вчитель розповідає про загальні вимоги до маркування відповідних продуктів.

Наступним етапом є виявлення хімічного складу та фізико-хімічних показників продуктів. Групи більш детально досліджують хімічний склад запропонованих продуктів та виявляють наявність певних речовин за допомогою хімічних реактивів. За результатами роботи кожна група робить висновок про те, чи відповідають виявлені показники нормам на етикетках та вимогам ДСТУ, які труднощі щодо виявлення хімічного складу можуть виникнути у споживачів. При дослідженні напоїв групи визначають pH розчинів, наявність фосфатної кислоти, наявність глюкози за допомогою відповідних якісних реакцій.

Для більш ефективної роботи учням можна запропонувати перелік харчових добавок, що використовуються для виробництва безалкогольних напоїв, із зазначенням відповідного маркування та допустимих концентрацій. На цю роботу відводиться приблизно 20 хв., після чого групи доповідають про результати своїх досліджень (1-2 хв. на групу).

Підсумком цього етапу є доповідь вчителя на тему «Вплив хімічних речовин на організм людини».

Пропонуємо також учням розробити проекти по даній темі.

Використовуючи  «відкритий мікрофон», учні обговорюють можливості застосування тренінгу в навчальному процесі.

Результатом цього заняття є озброєння слухачів:

- теоретичними знаннями з правил споживчої грамотності;

- поняттями «консерванти», «барвники», «підсолоджувачі» та знаннями про їх вплив на організм людини;

- практичними навичками дослідження упаковки товару та його вмісту;

- навичками роботи в групі;

- навичками організації навчальної діяльності у формі тренінгу.

Під час тренінгу наголошуємо, що в ході підготовки навчального заняття у формі тренінгу вчителю потрібно звертати увагу на такі аспекти:

·                   чіткий хронометраж;

·                   застосування різних форм роботи;

·                   домінування практичних форм роботи;

·                   обов`язкова рефлексія;

·                   доброзичлива емоційна атмосфера.

 

Солодка вода: користь і шкода

Історія винаходу газованих напоїв

Сучасну масову культуру харчування неможливо уявити без безалкогольних прохолодних напоїв, типу лимонаду, “коки” або “пепсі”. Про цілющі властивості мінеральних вод з газом знали ще чотири тисячі років тому в Стародавній Греції і Стародавньому Римі.

Лікар Гіппократ у своєму трактаті “Про повітря, водах і місцевостях” писав про те, як хворих лікували в купелі при храмах. Грецькі жерці суворо берегли свої таємниці, оберігаючи цілющу силу мінеральної води.

Відкриття секрету газованої води було таким же несподіваним, як і більшість великих відкриттів. Англійський учений Джозеф Прістлі (1733-1804 рр.) жив по сусідству з невеликою пивоварнею, зацікавився, що за бульбашки газу виділяє пиво при бродінні. Він, не мудруючи, поставив два контейнери з водою над пивом, яке варилося. Через деякий час вода наситилася пивним вуглекислим газом. Спробувавши отриману рідину, Прістлі був вражений її несподівано приємним різким смаком і в 1767 р. він власноруч виготовив першу пляшку газованої води.

В 1772 р. за відкриття газованої води Прістлі був прийнятий у французьку Академію Наук, а в 1773г. – отримав медаль Королівського Товариства.

У 1770 р. шведський хімік Торборн Улаф Бергман (1735— 1784 рр..) сконструював прилад, за допомогою якого можна стало виробляти газовану воду у великих кількостях. Цей прилад отримав назву сатуратор.

 Подальші розробки справив Йоганн Якоб Швепп, в 1783 р. він розробив промислову установку для виробництва газованої води. Швепп став продавати газовану воду у скляних бутлях з рельєфним логотипом. У 1930-х фірма J. Schweppe & Co почала виробляти газований лимонад та інші фруктові води. У той час газована вода вважалася недорогим наслідуванням цілющим мінеральним водам, газовану воду продавали в аптеках, а не в звичайних магазинах.

 Подальше її поширення забезпечили хіміки: у 1784 році була вперше виділена лимонна кислота (з лимонного соку). У 1833 році в Англії у продажу з’явилися перші газовані лимонади (назва напою lemonade – якраз і походить від слова lemon – лимон).

У 1871 році відбулася знакова подія – вперше в США (і в світі) була зареєстрована торгова марка безалкогольного напою – він називався “Приголомшливий Газований Лимонний Імбирний Ель”. Надалі процес винаходу нових смаків і напоїв придбав лавиноподібний характер. Законодавцями моди зазвичай ставали аптекарі і фармацевти.

 У 1886 році вперше були випущені в продаж і нині існуючі – Coca-Cola і Dr. Pepper. Спочатку Coca-Cola проводилася з настойки листя коки і горіхів кола, аптекар Джон Пембертон придумав рецепт сиропу, призначеного для лікування головного болю і простуд і здогадався розбавити його газованою водою.

Успіх газованої води виявився залежним від політичних факторів. Після початку Першої Світової війни індустрія виявилася паралізованою – причиною став дефіцит цукру. Виробники опинилися у важкому стані, тому що уряд США визнав їх товар не важливим для забезпечення здорового харчування американців. Цікаво, що аналогічне рішення влади США взяли і під час Другої Світової війни, проте до цього часу американці звикли до такого роду пиття, тому в раціон американських солдатів входили газовані напої. У американських солдатів на фронті могли бути проблеми з патронами і бинтами, однак їм завжди вчасно доставляли пляшечки з “кокою”.

У 1929 році в США почався безпрецедентна економічна криза – “Велика Депресія”, який знищив безліч дрібних компаній, що спеціалізувалися на виробництві такого роду товарів. Однак найбільші гравці вціліли. У тому ж 1929 році був винайдений лимонад Lithiated Lemon, який нині відомий під маркою 7Up. Після закінчення “сухого закону” його виробники почали рекламувати лимонад, як чудовий засіб для створення алкогольних коктейлів – завдяки цьому цей 7Up пережив найбільш важкі роки. Надалі у справу включилися винахідники: вони удосконалили процес змішування сиропу і газованої води (першими, в 1922 році, це зробила Coca-Cola), налагодили контроль за якістю продукції (до цього напої, що продаються під однією маркою, але вироблені в різних містах, були часто різного смаку), а також створили фірмові упаковки (пляшки).

1950-ті роки стали початком нової ери – появи “здорових” напоїв. Спершу, калорійний і неприйнятний для певних категорій хворих, цукор почали замінювати штучними підсолоджувачами. У 1952 році невелика нью-йоркська компанія Kirsch Beverages випустила перший лимонад, призначений для діабетиків – No-Cal Ginger Ale (в ньому сахарин замінив цукор). У 1962 році на всій території США були початі продажі Diet-Rite Cola (виробник Royal Crown Company), яка була підсолоджена цикламатами. У 1963 році з’явилася Coca-Cola Tab, а в 1965 році – Diet Pepsi. Велика хімія внесла значний вклад і в цей бізнес. У 1980-ті роки виробники почали масово використовувати аспартам (виробляється під маркою Nutra-Sweet), а в кінці 1990-х років – сукралозу (продається під маркою Splenda).

На початку третього тисячоліття законодавці мод у цій сфері – компанії Coca-Cola і Pepsi Co, а також їх численні конкуренти – запустили низькокалорійні газовані води. Багато в чому цей крок пояснювався колосальною популярністю Дієти Аткінса, суть якої полягає у відмові від вуглеводів.

У 1960 році з’явився новий клас напоїв – “спортивні”. Цей і подібні напої не містили газу, натомість вони були насичені вітамінами і іншими речовинами, які, як передбачається, допомагають спортсменам втамовувати спрагу і покращувати результати.

У 1980-тих роках з’явилися напої, що не містять кофеїну. Спочатку це робилося для того, щоб залучити певні групи населення США, які з різних причин не могли застосовувати традиційні кофеїн лимонади – наприклад, дітей, гіпертоніків або адептів певних релігійних культів. Одночасно ви готовлялися напої з підвищеним вмістом кофеїну – їх творці розраховували залучити студентів, бізнесменів та всіх людей, кому терміново потрібно підбадьоритися (відомо, що в чашці кави міститься вдвічі більше кофеїну, ніж у звичайному безалкогольному напої).

 У 1990-ті роки з’явилося логічне продовження – енергетичні напої” (піонером став Red Bull), які утримували кінські дози кофеїну та інших бадьорять речовин і були призначені для відвідувачів дискотек і спортсменів.

В 1990-ті роки намітилася ще одна тенденція: споживачі стали більше уваги приділяти сокам та напоям на їх основі, а також “натуральним” напоям на основі чаю, кави, овочевих соків і природних стимуляторів. Тим не менш найбільш популярною в світі залишається традиційна газована вода, на частку якої припадає понад 73% від загального обсягу продажів, на другому місці – негазовані солодкі напої (13,7%), на третьому – бутильована вода (13,2%). 

Виробництво газованих напоїв

Виробництво газованих напоїв розділяється на стадії:

1. Обробка (очищення) води, на заводах встановлені цілі системи фільтрів.

2. Приготування сиропу, звареного за особливими рецептами із підсолоджувачами, екстрактами трав, ягід і фруктів.

3. Останнім етапом вводиться вуглекислий газ за допомогою сатуратора, після чого напій розливають у пляшки, наклеюють етикетку і упаковують для транспортування. Таким чином, в промислових умовах насичення води вуглекислотою відбувається фізичним способом.

Склад газованих напоїв

Основна складова частина будь-якого газованого напою - вода. До якості води при виробництві напоїв створені особливі вимоги. Вона повинна бути прозорою, не мати запаху, вміст хімічних речовин не повинен бути вище певних норм.

Другий обов'язковий компонент газованого напою - цукор. Для приготування напою використовують цукор - пісок, цукор-рафінад або рідкий цукор. Він повинен повністю розчинятися у воді, не мати стороннього присмаку і запаху, його розчин повинен бути прозорим. Для зміни деяких властивостей напою замість цукру можуть використовувати його замінники: сорбіт, ксиліт, сахарин, аспартам. Незмінним компонентом газованої води протягом двохсот років залишається вуглекислий газ. Саме він зумовлює появу бульбашок у воді. Отримують його з димових газів, що утворюються при спалюванні вугілля і природного газу, з вапняку, крейди, при зброджуванні продуктів виробництва спирту і пивного сусла. Зберігають діоксид вуглецю в рідкому стані в сталевих балонах при температурі не вище 30 градусів Цельсія.

Наступний компонент - кислоти: лимонна, молочна, ортофосфатна, аскорбінова, сорбінова. Вони виконують роль регулятора кислотності, використовуються в якості консерванту.

Колір напою визначають барвники. Вони можуть бути натуральними і синтетичними. Натуральні харчові барвники: колір (палений цукор)-темно-коричневий, барвник з вичавок винограду темно-гранатового кольору, барвник з сушених ягід бузини-червоного кольору та ін. Синтетичні барвники: індигокармін - синього кольору, тартразин Ф -оранжево-жовтого кольори.

Смак напою визначають ароматичні речовини, які в залежності від способу їх отримання ділять на настої, екстракти та есенції, одержувані з рослинної сировини, з синтетичних запашних засобів.

Як консервант, що зберігає якість продукту протягом тривалого проміжку часу, використовується натрій бензоат. Роль консерванту в газованих напоях виконує також вуглекислий газ (діоксид вуглецю).

У напоях використовують дуже велику кількість цукру, що міститься в напоях, іноді вона доходить до п'яти ложок на склянку, негативно впливає на функціонування підшлункової залози та ендокринної системи людини. Крім того, така кількість цукру призводить до надлишку цукру в організмі. Це може викликати такі серйозні проблеми зі здоров'ям, як ожиріння у дітей і дорослих, цукровий діабет і атеросклероз.

В даний час багато людей, що стежать за фігурою, намагаються пити тільки газовані напої з емблемою «лайт». Вони містять замінники цукру, що знижує кількість калорій у напої. Однак вони теж шкідливі. Цукрозамінники  ксиліт і сорбіт можуть викликати сечокам'яну хворобу, сахарин і цикломат є канцерогенами (провокують утворення і розмноження ракових клітин), аспартам призводить до алергії і зниження зору. Цей цукрозамінник може викликати головні болі, втому, запаморочення, нудоту, сильне серцебиття, погіршення пам'яті. При нагріванні до +300С аспартам розпадається, і в результаті розпаду утворюється речовина, яка відноситься до смертельних отрут, а температура людського тіла становить+36.60С. Отже, аспартам протипоказаний дітям!

Таблиця 1

Назва речовини

Хімічна формула

Наслідки дії на живий організм

Вода

               H2O

Не завдає

Вуглекислий газ

               СO2

Може спричинити больовий напад або больовий напад

Цукор і цукрозамінники

С12H22О11сахароза (цукор)

С14H18N2O5 - аспартам

 

Аспартам (Е951) – провокує шкірні захворювання, може провокувати пухлину мозку, склероз, епілепсію

Кислоти (лимонна і ортофосфатна)

С6H8О7 – лимонна,

H3PО4 - ортофосфатна

Лимонна (E 330) – канцероген, руйнує зубну емаль

Ортофосфатна (Е338) – порушує кислотний баланс у шлунку, викликає подразнення очей і шкірних покривів. Сприяє виведенню з організму Ca, Mg, Zn.

Натрію бензоат

C6H5CO2Na

Бензоат натрію (Е211) у людей з підвищеною чутливістю шкіри може викликати алергічну реакцію

Кофеїн

С8H10N4O2

Кофеїн викликає безсоння, захворювання серцево-судинної системи

Цикламова кислота

 

Цикламова кислота в 200 разів перевищує солодкість цукру, канцероген

Ацесульфам калію

 

Ацесульфам калію погіршує роботу серцево-судинної системи

Азорубин

 

Негативно впливає на роботу нирок

Напевно ви чули про експеримент, коли монетку залишають в чашці з кока-колою на ніч. В результаті вранці вона блищить і виблискує. Відбувається це через вміст фосфорної кислоти в складі коли.

 Чому солодку газовану воду не можна пити у великих кількостях?

 Газована вода з різного роду додатками і ароматизаторами притягує людей з усіх полиць магазинів яскравими етикетками і привабливим забарвленням. Але якщо натуральна мінеральна вода корисна майже завжди, то солодкий продукт несе шкоди організму людини. Причини багатьох хвороб сучасних людей полягають в тому, що сучасні діти цукру споживають майже на 40 відсотків більше, ніж попередні покоління. Якщо мінеральна вода купується часто в лікувальних цілях, то дорослим людям купити солодкий і смачний лимонад сьогодні цілком природно. Вони з задоволенням п’ють його самі і дають його дітям. Багато хто знає, що вживати такі продукти шкідливо для здоров’я, але все одно людина п’є якусь малозрозумілу яскраву консистенцію, не замислюючись над тим, які від цього можуть бути наслідки. Якщо раніше люди пили тільки натуральні напої, то сучасні містять велику кількість хімічних добавок. Сучасні медичні дослідження показали, що людей, які регулярно пили солодку газовану воду, набагато частіше мучили різні захворювання, особливо ті, які пов’язані з порушеннями роботи шлунково-кишкового тракту. Так що від такої газованої краще відмовитися, в крайньому випадку споживати її рідко. Тоді набагато з більшою підставою можна розраховувати на гарне самопочуття. Синтетичний продукт завдає шкоди здоров’ю за рахунок агресивного складу. Завдана шкода має на увазі розвиток наступних патологій: гастрит; ожиріння; гіпертонія; запалення підшлункової залози; цукровий діабет; алергія; сечокам’яна хвороба; атеросклероз; зниження гостроти зору. Після вживання синтетичного напою головний мозок отримує сигнал про надходження рідини. Вплив цукру на смакові рецептори призводять до необхідності прийому нової порції. Це пов’язано з неможливістю втамування спраги напоєм, що містить цукор і газ. При регулярному вживанні багаторазово збільшується ризик розвитку цукрового діабету, ожиріння, атеросклерозу за рахунок підвищеної концентрації холестерину, що заподіює шкоду судинам.

Чи можна дітям давати газовану воду? Фахівці звертають увагу, що склянка солодкої газованої води містить близько 4 столових ложок цукру. У спекотний літній день дитина може випити півлітра такого напою, що завдає шкоди дитячому організму. Солодка газована вода не рекомендується до вживання в дитячому віці через: негативного впливу на ендокринну систему і підшлункову залозу; дратівної дії кислот на шлунок і стравохід, зубну емаль; виведення кальцію з кісткової тканини. Діти, які п’ють багато солодкої води, часто схильні до остеопорозу, їх кістки відрізняються підвищеною ламкістю. Як правило, цукор в сучасних напоях замінений цукрозамінниками. Крім того, продукт збагачений вітаміном С, який при взаємодії з консервантами утворює канцероген. Поєднання цукрозамінників, вуглекислого газу і кислот найчастіше у дітей викликає алергію. Препарат не втамовує спрагу, а сприяє її посиленню. Якщо діти п’ють багато такої рідини, то для таких корисних продуктів, як молоко і все кисломолочне просто не вистачає місця. В результаті в дитячому організмі дуже скоро формується кальцієвий дефіцит.

 А ще в такий газованій воді дуже часто міститься кофеїн, який теж нічого хорошого організму людини не несе. Тут багато зберігають такі речовини, які швидко сприяють звикання, кальцій з кісток швидко вимивається. Є чимала кількість фосфатної кислоти, а вона вже часто викликає такі серйозні хвороби, як ниркові камені і остеопороз. Окремо слід сказати про шкоду такої продукції для стану зубів. Мало того, що кількість цукру в них зашкалює, так ще є в надлишку ортофосфорна і вугільна кислота, які швидко сприяють розм’якшенню емалі зубів. В результаті формується карієс, через якого зуби швидко піддаються руйнуванню. Наскільки шкідливо для жінок у стані вагітності Сьогодні лікарі однозначно говорять про те, що рідини з додаванням газу негативно впливають на стан здоров’я майбутніх мам. Продукт містить велику кількість різних консервантів, барвників та інших добавок, які нічого доброго стану здоров’я майбутньої мами і плоду не принесуть. Якщо такими рекомендаціями знехтувати, то можна отримати цілий ряд патологій, які вразять не тільки організм жінки, а й дитини.

Підсолоджувачі, що входять до складу газованої води: аспартам, цикломати, сахарин,  ацесульфат калію або суннет.

 В склад води входять кислоти: яблучна, лимонна, ортофосфатна.

 Деякі види газованих напоїв містять кофеїн.

Консервант представлений вуглекислим газом, який вступає в хімічну реакцію з водою і відрізняється швидким розчиненням. Деякі люди цікавляться, чому воду газують. Користь вуглекислого газу полягає у знищенні патогенних мікроорганізмів, які можуть завдати шкоди здоров’ю. Крім того, такий склад дозволяє продовжити термін реалізації. Калорійність мінеральної та газованої води без добавок становить 0 ккал. Саме тому даний напій приносить користь при схудненні. Газована вода з великою кількістю підсолоджувачів і консервантів завдає шкоди організму, провокуючи набір ваги.

 Користь солодкої газованої води

Солодка вода, яка  містить екстракти лікарських трав, приносить користь:

«Тархун» і «Дюшес» містять естрагон, що має протисудомну дію. Речовина покращує процес травлення, сприяє підвищенню апетиту.  «Дюшес» також включає грушевий настій, втамовує спрагу і відрізняється сечогінною дією.

 До складу напою «Саяни» додані дубильні і ефірні речовини, а також аскорбінова кислота, лимонний сироп, екстракт левзеї, які усувають прояви втоми.

 Сприятливо на людський організм впливає газована вода з лимоном.

Вона набагато краще втамовує спрагу, ніж негазована вода, підсилює секрецію шлункового соку, тому її призначають людям, які страждають захворюваннями, пов’язаними зі зниженим рівнем кислотності в шлунку. Газ, що міститься в воді, надовго зберігає в ній всі мікроелементи і запобігає розмноженню бактерій. Природна газована вода вважається найкориснішою через високого рівня мінералізацію. Вона містить нейтральні молекули, тому здатна збагатити клітини всього організму необхідними поживними речовинами. Магній і кальцій надійно захищають кісткову і м’язову тканини, зберігаючи здоровими скелет, м’язи, зуби, нігті і волосся. Дійсно принести користь своєму здоров’ю і поліпшити самопочуття організму можна, але тільки при правильному вживанні газованої води.

Чим шкідлива газована мінеральна вода?

 Мінеральну воду продають, як правило, з газом. Про це багато говорять і пишуть. Самим по собі вуглекислим газом організму людини не нашкодити. Але його дрібні бульбашки стимулюють секрецію шлунка, а це веде до підвищення в ньому кислотності і провокує здуття кишечника. Тому мінеральну воду рекомендують вживати без газу тим людям, у кого підвищена кислотність в шлунку. Якщо ви купили газовану воду, то пляшку можна струсити, відкрити і дати воді деякий час постояти (1,5-2 години), щоб газ з неї міг вийти. Люди, які страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту (виразкою, гастритом з підвищеним рівнем кислотності, панкреатитом, гепатитом, колітом і ін.), повинні пам’ятати про шкоду газованої води. Їх хвороби є протипоказаннями для вживання цього напою. Крім того, не варто давати ніякі газовані напої дітям віком до 3 років.

 Яку газовану мінеральну воду потрібно пити?

Практично у всіх аптеках продають мінеральну воду, яку простий народ через незнання вважає лікувальною. Безперечно, в аптеці можна знайти правильну лікувальну газовану воду, але найчастіше представлена ​​звичайна питна газована вода.

Столова газована вода

 Вода, яка продається в магазині в широкому доступі. Її можна пити щодня, випускаючи сильний газ. При надмірному вживанні здоров’я може різко погіршитися.

 Мінеральна столова вода

Таку воду можна пити щодня, особливо в спеку або в процесі заняття спортом, тому що в ній немає ніяких техногенних компонентів, і вона дуже добре справляється з почуттям спраги. Не використовується на кухні, тому що містяться в цій воді солі будуть випадати у вигляді осаду. Блюдо буде мати гіркий смак.

 Мінеральна лікувальна вода

Таку воду можна пити в тому випадку, якщо у вас є запори. Ця вода має проносний ефект. Для постійного застосування така вода не підійде, так як почнуть руйнуватися кістки, зуби і внутрішня оболонка шлунка. У цій води солоний смак, тому багато її чоловік випити не зможе.

 Мінеральна лікувально-столова вода

 Ця вода насичена великою кількістю корисних властивостей. Її не можна вживати самостійно. Схему застосування повинен прописати лікар індивідуально, виходячи з особливостей протікання вашого захворювання.

 Питна вода збагаченого складу

 У такій воді велику кількість фтору, який сприяє тому, щоб зубна емаль була міцнішою. Йод, що міститься в такій воді є відмінним засобом профілактики йододефіциту. Така вода тонізує, знищує всі бактерії. Через постійне вживання такої води у людини може розвинутися флюороз (коли псується колір зубів).

 Вода природна газована

Дуже добре втамовує спрагу, сприяє знищенню мікробів в кишечнику. Не можна пити при гастриті, тому що дуже сильно підвищується концентрація шлункового соку. Також від такої води буває здуття

Газована вода при схудненні

 Вчені свідчать, що натуральна газована з природних джерел сприяє тому, щоб людина могла позбутися від зайвих кілограмів. Звичайно, солодкі газовані напої не мають таку дію, вони, навпаки, призводять людини до ожиріння. Якщо ви хочете схуднути, то вам треба купувати мінеральну воду зі слабким газом, а також пам’ятати деякі рекомендації: Краще пити таку воду прохолодною, від цього покращиться ваш ковтальний рефлекс. Пийте таку воду після їжі, тому що газована вода буде сповільнювати процес травлення, і через це вам буде здаватися, що ви ситі. При цьому ніяких проблем з випорожненням кишечника не виникне. Пити мінеральну воду зі слабким газом можна кожен день невеликими ковтками. Так ви зможете постійно розганяти свій метаболізм, і жир буде спалюватися. Випиваючи 1,5 л такої води в день, ви зможете виводити зі свого організму всю зайву рідину, щоб не виникало набряків.

 Якщо ви хочете худнути правильно, то пити газовану воду вам потрібно за такою схемою: Як тільки встали з ліжка, відразу ж вирушайте на кухню, щоб випити склянку води (а краще взагалі його поставити біля ліжка ще перед сном), щоб кишечник прокинувся разом з вами і запустив свою роботу. Перед тим, як зберетеся поїсти, обов’язково випийте склянку води (за 30 хв – ідеально). Це посприяє тому, що ваш шлунок вже буде наполовину повним, і ви не переїдете. Якщо захочеться з’їсти щось не за розкладом, то випийте води, і це бажання зникне.

Скільки потрібно пити мінеральної води для схуднення. Пити мінеральну воду в процесі схуднення в необмеженій кількості не можна, тому що через вміст в ній вуглекислоти можуть розтягуватися шлункові стінки, внаслідок чого ви будете з’їдати більше, ніж треба. Те ж саме стосується людей, у яких є проблеми з тиском. Якщо пити дуже багато такої води, займаючись спортом, судини і серце просто не витримають навантаження. Норма для схуднення – 1,5 л мінеральної газованої води на добу.

 Лікарі рекомендують  пити газовану воду, бо вона знищує в шлунку половину хвороботворних бактерій за рахунок розчиненого кисню, що міститься в цій воді.

 Як газована вода продовжує життя?

 Продовжити собі життя, вживаючи газовану воду, можливо, але тільки в тому випадку, якщо вона здобута зі справжніх артезіанських джерел. Така вода буде боротися з хвороботворними бактеріями, сприяти тому, щоб всі органи і системи працювали в оновленому режимі. Зрозуміло, що всі позитивні зрушення після того, як ви в системі будете пити мінеральну воду з газом, не можуть не сприяти довголіттю людини: робота травного тракту приходить в норму. Міцнішають кістки і зуби. Набагато краще працюють кровоносна система і серцевий м’яз. Очищається кров.

 Кому не можна пити газовану воду?

 Як ми вже згадували вище, газована вода може заподіяти шкоду будь-якій людині, яка п’є її в надмірній кількості, особливо тим, у кого є протипоказання. Лікарі виступають проти того, щоб газовану воду пили: ті, хто має хвороби травного тракту – гастрит, виразка, холецистит; ті, у кого є проблеми з серцево-судинною системою; маленькі діти до 3 років.

 Солодка газована вода взагалі всім протипоказана, тому що її вживання призводить до ожиріння і діабету. Крім того, від неї руйнуються зуби.

 Як зробити газовану воду в домашніх умовах

 Є 3 способи, як в домашніх умовах своїми руками зробити газовану воду

 Спосіб №1:

 Простий варіант (на виході вийде 3 л газованої води) Приготуйте суміш в якості основи для газованої води. Вона повинна складатися з соди (3 ч.л.), цукрової пудри (5 ч.л.), лимонної кислоти (5 ч.л.) Цю суміш краще перебити в кавомолці, щоб вона стала більше схожа на пудру по своїй текстурі і консистенції. Висипати цей порошок в чисту питну воду і дайте їй настоятися протягом 5 хв перед вживанням.

 Спосіб №2:

 Технічний спосіб Наберіть в спеціальний сифон воду, закрийте його. Підключіть цей сифон до балона з вуглекислим газом. Після того, як вода повністю насититься вуглекислотою, закрутіть балон і перелийте готову газовану воду в пляшки або банки.

 Спосіб №3:

 Газована на дріжджах Розведіть в теплій воді 1 ст.л. сухих дріжджів. Нехай вони протягом 5 хв настоятися і почнуть бродіння. Після цього заграв дріжджі потрібно перелити в холодну воду, додати цукор за смаком і будь-який природний ароматизатор, наприклад, м’яту Готову суміш розлийте по ємностей, в яких ви збираєтеся її зберігати. Надішліть все пляшки з приготовленою вами газованою водою в підвал на 5-7 днів. Після цього її вже можна буде пити.

 Чи можна кип’ятити газовану воду

 Якщо ви купили газовану мінеральну воду, то ні в якому разі не думайте навіть про те, щоб її кип’ятити: По-перше, весь вуглекислий газ в цьому випадку випарується, а разом з ним і частина води. Всі солі і мінерали осядуть, а корисні речовини знищаться. Така вода стане мертвою і абсолютно марною для людського організму.

 Якщо вода просто газована, то кип’ятити її можна, тому що в процесі її термічної обробки з неї просто піде весь вуглекислий газ, вона стане звичайною водою, яку можна використовувати в кулінарних цілях.

 Яку воду пити щодня – особиста справа кожної людини.

 Прислухайтеся до свого організму, і він вам точно підкаже, на чому зупинити свій вибір. Якщо він випаде на газовану воду, то враховуйте всі вищезгадані рекомендації, зверніться до терапевта, якому довіряєте для консультації, щоб не нашкодити собі, адже нічого важливішого здоров’я у нас з вами немає.

Мартинюк Л.О., методист відділу методики навчальних предметів та професійного розвитку педагогів Тернопільського ОКІППО

Немає коментарів:

Дописати коментар