пʼятницю, 4 березня 2022 р.

Що робити при радіаційній аварії і радіоактивному забрудненні території?

 

 

Що робити при радіаційній аварії і радіоактивному забрудненні               території

Російські окупанти захопили й обстріляли Запорізьку атомну електростанцію, внаслідок чого виникла пожежа. ДСНС вдалось ліквідувати вогонь. На щастя, в даний час аварії не сталось, витоку радіоактивних речовин немає

Радіаційна аварія – це порушення правил безпечної експлуатації ядерно-енергетичної установки, обладнання або пристрою, що спричинило вихід радіоактивних продуктів або іонізуючого випромінювання за межі безпеки. Також вона може супроводжуватися вибухами та пожежами. Основними наслідками таких аварій є радіаційний вплив та радіоактивне забруднення.  Через радіаційний вплив у людини можуть порушуватися життєві функції різних органів (органи кровотворення, нервової системи, шлунково-кишкового тракту тощо), може розвиватися променева хвороба. 

Що робити при радіаційній аварії? 

1.  Найперше правило – слухайте вказівки влади, ДСНС та інших установ, які координуватимуть на місцях. 

2.Якщо ця аварія трапиться у вашій місцевості, необхідно залишатись у приміщенні або негайно зайти до нього, якщо ви перебуваєте на вулиці. Це найбезпечніша дія, яку ви можете зробити. 

3. Зайдіть в укриття, підвал або всередину будівлі. Радіоактивний матеріал осідає на зовнішній стороні будівель, тому найкраще триматися якомога далі від стін і даху будівлі.

4. Заберіть всередину домашніх тварин.

5. Закрийте та заблокуйте всі вікна та двері в приміщенні, не підходьте до них без нагальної потреби. 

6. Зробіть кількаденний запас води у герметичних ємностях. 

7.  Продукти загорніть у плівки і покладіть у холодильник або шафу. 

8. Підготуйте маску, респіратор або ватно-марлеву пов’язку для захисту органів дихання. 

9. Слідкуйте за повідомленнями від рятувальників ДСНС, поліції, місцевої влади.

Як діяти, якщо вам необхідно вийти з укриття?

1.  Виходьте лише у разі нагальної потреби. 

2.  Користуйтеся респіратором, одягніть плащ та гумові чоботи й рукавички. 

3. НЕ роздягайтеся на вулиці, НЕ сідайте на землю.

4. Після повернення додому зніміть верхній шар одягу. Так ви позбудетеся до 90% радіоактивного матеріалу. Робіть це обережно, аби не розтрусити радіоактивний пил.  Помістіть одяг у пластиковий пакет або герметичний контейнер і тримайте його подалі від людей і домашніх тварини. 

5.  Помийтеся. Якщо є можливість, прийміть душ з милом, голову помийте шампунем.  НЕ використовуйте кондиціонери для волосся. Вони можуть закріпити радіоактивний матеріал на ньому.   НЕ тріть і НЕ дряпайте шкіру, щоб радіоактивний матеріал не потрапив у відкриті рани. 

6. Якщо можливості прийняти душ немає, вимийте руки, обличчя та відкриті частини вашого тіла з милом під проточною водою. Якщо доступу до води немає, скористайтеся вологими серветками, вологою тканиною Зверніть особливу увагу на ваші руки й обличчя, протріть повіки, вії, вуха. Одягніть чистий одяг

Як безпечно харчуватися та пити воду?

1.Вживайте воду лише з перевірених джерел. Поки рятувальники чи влада не повідомляють про безпеку водопровідної води, лише вода в пляшках залишатиметься не забрудненою. Упаковка захищає рідину всередині від радіоактивних речовин.Кип’ятіння водопровідної води не позбавляє від радіоактивних речовин.  Майте запас води у пляшках чи інших герметичних контейнерах. Напої у холодильнику теж безпечні для вживання. Вода в інших ємностях у вашому домі, таких як унітаз або водонагрівач, не буде містити радіоактивних речовин.  Водопровідну або колодязну воду можна використовувати для миття себе та упаковок їжі і води. Навіть якщо водопровідна вода забруднена, ви все одно можете використовувати її для знезараження. 

ЇЖА

Їжа з герметичних контейнерів (консерви, банки, пляшки, коробки тощо) буде безпечною для вживання. Також можна їсти продукти, які зберігались у холодильнику чи в морозильній камері. 

Як правильно їсти?

Перед відкриттям протріть харчові контейнери вологою тканиною або чистим рушником. Перед використанням протріть кухонне приладдя вологою тканиною або чистим рушником. Використану тканину чи рушник покладіть у поліетиленовий пакет або герметичний контейнер і залиште у недоступному місці, подалі від людей і тварин.

Йодопрофілактика

Якщо ви отримали повідомлення про радіаційну аварію, проведіть йодопрофілактику. Протягом 7 днів приймайте по одній таблетці (0,125 г) йодистого калію (калій йодиду), а для дітей віком до 2-х років – частину таблетки (0,04 г). Якщо немає калій йодиду, використовуйте розчин йоду: 3-5 крапель 5% розчину йоду на склянку води, дітям до 2-х років – 1-2 краплі.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар