вівторок, 19 травня 2020 р.

Методичні рекомендації щодо заповнення класних журналів


Методичні рекомендації щодо заповнення класних журналів при  вивченні хімії в умовах дистанційного навчання
При оформленні шкільної документації, зокрема, при заповненні класних журналів вчителю необхідно керуватись  Листом МОН України від 16.04.2020 №1-9-213 «Щодо проведення підсумкового оцінювання та організованого завершення 2019-2020 навчального року», в якому рекомендовано завершити оформлення шкільної документації, зокрема, заповнення класних журналів, після прийняття Урядом рішення щодо послаблення карантинних обмежень, також Інструкцією з ведення класного журналу учнів 5 – 11(12) класів загальноосвітніх навчальних закладів.
В класному журналі уроки оформляються відповідно до календарно-тематичного планування, виставляються поточні оцінки, оцінки за контрольну роботу, практичні роботи,  на основі цих оцінок виставляється тематична оцінка, семестрова, річна.
В графі «Зміст уроку» записується зміст уроку, в графі «Домашнє завдання»  записується зміст домашнього завдання.
Оцінювання навчальних досягнень учнів здійснюється відповідно до критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів у системі загальної освіти, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 21.08.13  №1222.
 Поточна оцінка виставляється до класного журналу в колонку з написом, що засвідчує дату проведення заняття, коли здійснюється оцінювання.
Тематична оцінка виставляється на підставі результатів опанування учнями матеріалу теми (модуля) з урахуванням поточних оцінок, результатів виконання різних видів робіт (практичних, самостійних, контрольних, творчих) та навчальної активності учнів протягом семестру, враховуючи докарантинний час і карантин.
Тематична оцінка виставляється в класному журналі  в колонці з написом «Тематична» без зазначення дати. Мінімальна кількість тематичних оцінок відповідно до кількості навчальних годин за рік повинна бути така: 52 години – 5 тематичних; 70 годин – 6 тематичних; 140 годин – 8 тематичних.
 Обов’язковим є проведення однієї контрольної роботи в семестр. Якщо учень пропустив контрольну чи практичну  роботу і не оформив її, то оцінювання здійснюється на основі інших оцінок. Відпрацювання  пропущених учнем практичних і контрольних робіт необов’язкове.
Семестрова оцінка виставляється без дати до класного журналу в колонку з написом ІІ семестр. Семестрове оцінювання здійснюється на підставі тематичних оцінок.
Семестрова оцінка може підлягати коригуванню. Скоригована семестрова оцінка виставляється без дати у колонку з написом Скоригована поруч із колонкою ІІ семестр. У разі, якщо учневі не вдалося підвищити результати, запис у колонку Скоригована не ставиться.
 Річна оцінка виставляється до журналу в колонку з написом Річна без зазначення дати не раніше, ніж через 3 дні після виставлення оцінки за ІІ семестр.

Мартинюк Л.О., методист відділу методики навчальних предметів і професійного розвитку педагогів ТОКІППО 

Немає коментарів:

Дописати коментар