вівторок, 19 травня 2020 р.

Методичні рекомендації щодо проведення підсумкового оцінювання навчальних досягнень з хімії


Методичні рекомендації щодо проведення підсумкового річного оцінювання навчальних досягнень учнів з хімії в умовах дистанційного навчання
При проведенні підсумкового річного оцінювання вчителям необхідно керуватись  Листом МОН України від 16.04.2020 №1-9-213 «Щодо проведення підсумкового оцінювання та організованого завершення 2019-2020 навчального року». Виконання освітньої програми, навчального плану є внутрішніми питаннями кожного закладу загальної середньої освіти, його педагогічної ради та завданнями педагогічних працівників.
Програма повинна бути виконана.
 Адміністрацією школи складається графік проведення всіх видів оцінювання, дата та час розміщення завдань, кінцевий термін їх виконання та попередньо надсилається учням.  
Оцінювання навчальних досягнень учнів
Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 03.06.08 №496, основними видами оцінювання навчальних досягнень є поточне та підсумкове (тематичне, семестрове, річне), воно в період карантину не відміняється,  тому вчитель відповідно до можливостей організовує навчання і поточне оцінювання учнів за допомогою асинхронного і синхронного навчання . Це може бути усне опитування в обраному режимі, виконання різноманітних письмових завдань (тестових чи інших). Поточні оцінки виставляються   до класного журналу в колонку з написом, що засвідчує дату проведення заняття, коли здійснюється оцінювання.
 Практична частина програми повинна бути виконана шляхом використання віртуального експерименту, відеодослідів з обов`язковим оформленням звіту про її виконання. Оцінки виставляються за виконання і оформлення практичних робіт, лабораторні досліди не оцінюються.
Тематична оцінка виставляється на підставі результатів опанування учнями матеріалу теми (модуля) з урахуванням поточних оцінок, результатів виконання різних видів робіт (практичних, самостійних, контрольних, творчих).  
Мінімальна кількість тематичних оцінок відповідно до кількості навчальних годин за рік повинна бути така: 52 години – 5 тематичних; 70 годин – 6 тематичних; 140 годин – 8 тематичних.
 Відповідно до рекомендації МОН України обов’язковим є проведення однієї контрольної роботи в семестр на  будь-якому рівні вивчення хімії (стандарт, профільний, поглиблений), вона може бути проведена в будь-який час, бажано після вивчення важливої теми.
Обсяг і орієнтовний рівень контрольної роботи №2, яку необхідно провести в ІІ семестрі, подано на сайті  ТОКІППО в блозі «Для вчителів хімії».
Вчитель повинен знайти можливість оцінити кожного учня, бажано не практикувати низьких оцінок.
Мартинюк Л.О. методист відділу методики навчальних предметів та професійного розвитку педагогів 
  

Немає коментарів:

Дописати коментар