9
клас Контрольна робота №2
І варіант
1. Вкажіть речовину, яка використовується для обробки
шкіри з метою надання їй еластичності:
А) метанол Б)
пропанол В) етанол Г) гліцерол.
2. Найбільше
крохмалю міститься :
А) у винограді Б) у солодких овочах і фруктах
В) у цукрових буряках
Г) у
бульбах картоплі і зернах хлібних злаків.
3. Вкажіть речовину, яку використовують для якісного
визначення глюкози:
А) спиртовий розчин І2 Б) свіжоосаджений Сu(ОН)2
В) CuSO4 Г) спиртовий розчин КОН
4. Природними
полімерами є:
А) жири Б) глюкоза і
фруктоза В) амінокислоти Г) білки
5.Позначте
формулу мила:
А) СН3СООК Б) СаСО3 В) С17Н35СООNa Г) С17Н35СООН
6. Вкажіть один із
чинників денатурації білків:
А) дія сульфатної кислоти Б) розчинення білка у воді
В) дія на білки
воднем Г) дія на білки вуглекислим газом
7. Установіть відповідність між формулою та природою
речовини:
1. NH2CH2COOH А) багатоатомний спирт
2. C2H5OH Б) одноатомний спирт
3. CH3COOH В)
карбонова кислота
Г) амінокислота
8. Установіть
відповідність між реагентами та
продуктами реакцій:
1. СН3СООН
+ NaOH à
А ) CH3COONa + H2O
2. CH3COOН +Na à Б) С2Н5ОNa
+ Н2
3. C2H5OH
+ Na à В) CH3COONa
+ H2O + CO2
4. CH3COOН +Na2СО3à Г) СН3ОNa + Н2
Д) CH3COONa
+Н2
9. Установіть послідовність процесів для здійснення перетворень:
(1) (2) (3)
(4)
Целюлоза à глюкоза à СО2 à глюкоза à крохмаль
А) горіння Б)
гідроліз В ) полімеризація Г) фотосинтез
10. Написати рівняння таких перетворень:
C2H5OH à CO2 à C6H12O6 à C2H5OH
11.
Обчислити маси сахарози і води в 400г розчину, який містить 8% сахарози.
12. Який об’єм газу виділиться (н.у.) при розчиненні 27,6г калій карбонату в
оцтовій кислоті?
ІІ варіант
1. Вкажіть назву
речовини, потрапляння якої в
людський організм у незначній кількості може спричинити сліпоту
і навіть летальні наслідки:
А) метанол Б) гліцерол
В) пропанол Г) етанол.
2. Вкажіть, яка з речовин належить до
моносахаридів?
А) С6Н12О6
Б) С2Н5ОН В) С12Н22О11 Г) (С6Н10О5)n
3. Вкажіть
рядок продуктів харчування з найбільшим
вмістом білків:
А) картопля, пшенична крупа, м’ясо Б) м’ясо,риба,молоко
В) яблука, горіхи, апельсини Г) риба, буряки, морква
4. Вкажіть
речовину, яку використовують для
якісного визначення крохмалю:
А) CuSO4 Б) Cu(OH)2
В) спиртовий розчин І2 Г) спиртовий розчин КОН
5. Рідкі жири - естери, утворені гліцеролом і :
А) етановою кислотою;
Б) метанолом;
В) насиченими вищими
жирними
кислотами; Г)
ненасиченими вищими жирними кислотами
6.
Руйнування вторинної і третинної структури білка-це:
А) денатурація; Б)
конденсація; В)
окиснення; Г) гідроліз.
7. Установіть відповідність між класами органічних сполук та їх
характеристичними ( функціональними) групами:
1.Спирти
А) –NH2
2. Карбонові
кислоти
Б ) –NH2 і -
COOH
3. Амінокислоти
В ) – OH
Г ) -COOH
8. Установіть
відповідність між реагентами та продуктами
реакцій:
1. С2Н5ОН + К à А ) CH3COOK + H2O + CO2
2. CH3COOН +К2Оà Б) С2Н5ОК + Н2
3. CH3COOН +К à В)
CH3COOK + H2O
4. CH3COOН +К2СО3à Г) CH3COOК +Н2
Д) CH3COOK + CO2
9. Установіть послідовність процесів для здійснення
перетворень:
(1) (2) (3) (4)
С12Н22О11 à C6H12O6 à C2H5OH à CO2 à C6H12O6
А) гідроліз Б)
фотосинтез В )спиртове бродіння Г)
горіння
10. Написати рівняння таких перетворень:
CO2 à C6H12O6
à C2H5OH à C2H5ОNa
11. Обчислити масову частку (%) гліцеролу в розчині, одержаному при
розчиненні 15 г гліцеролу у 45 г
води.
12. Яку масу натрій гідроксиду необхідно взяти для
нейтралізації 30 г етанової кислоти?
Немає коментарів:
Дописати коментар